Poljakovová: Zisky ruských bánk by mohli presiahnuť vlaňajší rekord

10.04.2024 Celý región

Moskva 9. apríla (TASR) - Zisky ruských bánk by mohli v tomto roku presiahnuť rekord, ktorý zaznamenali v roku 2023. Povedala to viceguvernérka ruskej centrálnej banky Olga Poljakovová. Nový odhad tak znamená zlepšenie v porovnaní s predchádzajúcou prognózou, v rámci ktorej centrálna banka počítala so znížením ziskov bánk. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Poljakovová optimistickejšiu prognózu zverejnila v utorok na bankovej konferencii v Moskve. Ruská centrálna banka pôvodne predpokladala pokles ziskov komerčných bánk v prípade najhoršieho scenára na 2,3 bilióna rubľov, čo v prepočte predstavuje 24,8 miliardy USD (22,91 miliardy eur). Odhadovala, že zisky bánk by sa v roku 2024 mohli pohybovať od 2,3 bilióna do 2,8 bilióna rubľov.

Aj pri dosiahnutí hornej hranice pôvodného odhadu by to znamenalo pokles, keďže v roku 2023 predstavoval celkový zisk ruských bánk 3,3 bilióna rubľov. Pod rekordný zisk v bankovom sektore sa v danom roku podpísal vysoký objem poskytnutých firemných, spotrebiteľských aj hypotekárnych úverov.

(1 EUR = 1,0823 USD)
 

Vyberte región